Kerstmis is niet meer hetzelfde met een demente man

Kerstmis is voor velen de mooiste tijd van het jaar. Maar hoe ervaar je de feestdagen als je levenspartner ernstig dementeert? Vier jaar geleden is bij de man van Ariette Brandenburg dementie vastgesteld. Ariette vertelt nu haar verhaal. "Onze kinderen en kleinkinderen kwamen met kerst bij ons op bezoek. Maar door de ziekte van Jan gaat dat nu niet meer."

Samen vieren

Er was een tijd dat Ariette heel erg naar kerst uitkeek. Ze is iemand die houdt van de warmte, de tradities, gezelligheid en er samen op uitgaan. Met een glinstering in haar ogen kijkt ze terug op kerstmis toen haar man nog écht haar levensgezel was. "Jan was nooit een huishoudelijke man", glimlacht ze. "Maar met kerst was dat anders. Samen dekten we de tafel, poetsten we de glazen, dat soort dingen. Hij las aan tafel soms een kerstverhaal voor aan de kinderen. En we gingen met z’n allen op pad. Een eindje wandelen, of schaatsen op het Museumplein."

Jaar van verliezen

Nu, vier jaar na zijn diagnose, hebben de feestdagen een andere betekenis gekregen. Ze ziet er lange tijd van tevoren als een berg tegenop. Haar man is dit jaar namelijk hard achteruit gegaan. Hij lijdt aan vasculaire dementie. "Jan gaat niet geleidelijk achteruit, maar flinke terugvallen wisselen zich af met heldere momenten. Dat maakt iedere dag onvoorspelbaar." Ariette noemt 2018 een 'jaar van verliezen'. "We voeren geen gesprekken meer. Ik kan niet meer thuiskomen en leuk praten over wat ik vandaag gedaan heb, of vragen hoe zijn dag was. Ik ben mijn man kwijtgeraakt."

"Gesprekken aan tafel kan hij niet meer volgen. Dan wordt hij boos. Dat zijn moeilijke momenten."

Geen plannen met kerst

Gezellig kerst vieren met familie is niet meer vanzelfsprekend. Ariette merkt dat haar man minder goed tegen de drukte kan. "We hebben een grote familie, met meerdere kleinkinderen. Dat heeft een weerslag op hem. Gesprekken aan tafel kan hij niet meer volgen. Dan wordt hij boos. Dat zijn moeilijke momenten."

Op deze dagen ziet Ariette ook dat hij steeds meer vervreemd raakt van zijn dierbaren. "Jan werd altijd blij van alle kinderen en kleinkinderen om hem heen. Nu krijgt hij er steeds minder van mee. Vooral van het kleinkind die vorig jaar geboren is." Het zijn redenen dat ze geen plannen maakt voor dit jaar. "Misschien bezoeken we even familie, maar verder doen we dit jaar alsof het een normale dag is. Nou ja, er staat wel een kerstboom in de kamer, met échte kaarsen. Dat doe ik meer voor mijzelf. Je moet het toch een beetje gezellig maken, hè?"

Extra professionele hulp

De achteruitgang van Jan betekent ook dat Ariette steeds meer intensieve zorg aan hem verleent. De familie helpt haar bij die mantelzorgtaak. Een beroep doen op anderen valt voor haarzelf niet altijd mee. "Zij hebben ook hun eigen leven, met een gezin, werk, kennissen en vrienden", legt Ariette uit. "Tijdens deze drukke maanden lopen de agenda’s snel vol." Om haarzelf een vrije dag te gunnen, maakt ze gebruik van extra vergoeding voor vervangende mantelzorg. "Het is fijn dat je een beroep kunt doen op professionele hulp als je het nodig hebt", vertelt Ariette. "Zo kun je je zorgen even naast je neerleggen. Vooral tijdens deze weken, waar je misschien net even meer stress ervaart en behoefte hebt aan een dagje ontspanning."

VGZ vergoedt extra hulp bij mantelzorg

Ariette is één van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Intensieve zorg voor een naaste gaat ook tijdens de feestdagen gewoon door. VGZ begrijpt dat mantelzorgers tijd voor zichzelf nodig hebben om op te laden. Daarom krijgt u via de collectieve zorgverzekering extra hulp bij mantelzorg. Bent u aanvullend verzekerd, dan ontvangt u tot 25 dagen vervangende mantelzorg en extra budget voor een mantelzorgmakelaar als u collectief verzekerd bent via een patiënten-, thuiszorg- of ouderenorganisatie. Bereken nu uw premie en stap over vóór 1 januari 2019.

Ga terug naar het overzicht

Wat is Ledenservice ZuidZorg?

Ledenservice ZuidZorg is een zelfstandige vereniging die er is voor en door onze leden. We zetten ons in op het gebied van welzijn en zelfredzaamheid.

Dit doen we door het voorzien van informatie en kennis, het organiseren van activiteiten en het aanbieden van een relevant ledenpakket.