Klassieke rubriek van Coen Jansen | Aflevering 11

In de aflevering over Amerika kunt u oa gaan genieten van het prachtige, serene; The unanswered Question, gecomponeerd oor Charles Ives.

*Charles Ives is een Amerikaanse componist uit de vroege twintigste eeuw. Hij staat bekend om zijn unieke compositiestijl die al vooruit wijst naar latere muzikale ontwikkelingen van de 20e eeuw., te horen in een werk als The unanswered question.In 1894 ging Ives muziek studeren aan de Yale-universiteit, onder de conservatieve componist Horatio Parker. Onder Parker’s toezicht componeerde hij onder andere zijn Eerste strijkkwartet en Eerste symfonie. In 1898 studeerde Ives af.

Niet lang na zijn afstuderen besloot Ives professioneel een iets andere richting op te gaan: hij verkoos een carrière in de verzekeringswereld in plaats van een onzeker bestaan als voltijdcomponist. Componeren deed hij wel in zijn vrije tijd. en dan experimenteerde hij er lustig op los. Pas tientallen jaren later werd zijn originele muziek in brede kring ontdekt, uitgevoerd en als waardevol erkend. De carriereswitch bleek een zeer gunstige, want in 1930 kon hij al op 55-jarige leeftijd met pensioen. Ives componeerde voor zichzelf en maakte vaak zijn stukken niet af; Ives’ keus om zijn geld buiten de muziek te verdienen had een groot voordeel: hij hoefde zijn composities niet te schikken naar de wil van het grote publiek of een opdrachtgever. Deze vrijheid, gecombineerd met de ‘vrije’ kijk op muziek die Ives’ van zijn vader had meegekregen, leidde tot unieke en vooruitstrevende muziek.

In 1918 werd Charles Ives getroffen door een hartaanval. Hierna componeerde hij nog zeer weinig. Op 19 mei 1954 stierf Ives aan de gevolgen van een hersenbloeding. Vanaf zijn latere jaren kreeg Ives gestaag meer erkenning. In 1947 ontving hij de prestigieuze Pulitzer prize in music voor zijn Derde symfonie. 

In The Unanswered Question maakt Ives drie groepen musici (strijkers, houtblazer en een solo trompet), plaatst ze op verschillende plekken in de concertzaal en laat ze een muzikaal vraag-antwoord-spel spelen; natuurlijk spelen de groepen elk in een andere toonsoort; De mooiste en puurste muziek, met langzame verschuivingen van melodielijnen en klanken. Een prachtig stuk om in zijn geheel te beluisteren!

*Aaron Copland componist, muziekpedagoog, dirigent en pianist. Hij wordt als belangrijkste vertegenwoordiger van de zogenoemde Amerikaanse modernen beschouwd, die een voorliefde voor theatermuziek hadden. In de laatste jaren van zijn leven, waarin hij nauwelijks componeerde, werd hij als de 'grand old man' van de Amerikaanse muziek gezien. De componist en dirigent Leonard Bernstein heeft zich erg voor de muziek van Copland ingezet.

Voor het werk Appalachian Spring werd hij in 1945 met de Pulitzerprijs voor muziek onderscheiden. In hetzelfde jaar kreeg hij ook nog de New York Music Critics' Circle Award en in 1950 de begerenswaardige Academy Award voor de muziek voor de film The Heiress.

*Fanfare for the Common Man voor koperblazers en slagwerk uit 1942,is zonder meer zijn bekendste werk. Het is een compositie-opdracht van de dirigent Eugène Goossens van het Cincinnati Symphony Orchestra. Later werd de Fanfare zelfs bewerkt door de Britse popgroep Emerson, Lake & Palmer en . Ook werd het als openingstune van de Nationale Conventies van de Amerikaanse Democratische partij gebruikt. De fanfare werd eveneens gebruikt als hoofdthema in het vierde deel van zijn Symfonie Nr. 3.

*El Salón México is een ééndelige symfonische compositie waarin veel gebruik gemaakt wordt van Mexicaanse volksmuziek. Een reis naar Mexico in 1932 inspireerde hem tot El Salón México (1933-1936), voor orkest. Copland bezocht Mexico verschillende keren in de jaren dertig. De vier melodieën van het stuk zijn gebaseerd op bladmuziek die hij tijdens zijn bezoeken kocht.Het werk is een muzikale voorstelling van een danszaal in Mexico-Stad genaamd "El Salón México".

Ik wens u weer heel veel kijk- en luistergenot.

Met vriendelijke groet,

Coen Jansen

Wat is Ledenservice ZuidZorg?

Ledenservice ZuidZorg is een zelfstandige vereniging die er is voor en door onze leden. We zetten ons in op het gebied van welzijn en zelfredzaamheid.

Dit doen we door het voorzien van informatie en kennis, het organiseren van activiteiten en het aanbieden van een relevant ledenpakket.