Efkes Luisteren door Artiest Luc Vaesen

Efkes Luisteren (25 maart 2021)

- Door Artiest Luc Vaesen -

We duiken vandaag eens wat dieper in de Nederlands kleinkunst. Kleinkunst: een muzieksoort waar de meest uiteenlopende definities van bestaan. In mijn eenvoudige beleving noem ik Kleinkunst simpelweg maar “Nederlandstalig Chanson”.

Heerlijke melodieën die je meeslepen naar veelal prachtige teksten. Teksten die ik kan verstaan en die ik soms ook nog begrijp. Al heeft een aantal schrijvers van dergelijke klassiekers, die ik ooit mocht ontmoeten naast of achter een podium mij ook wel eens verward aangekeken en gecorrigeerd met de snedige blik, als ik hen probeerde te vertellen wat het mooie liedje van hen met mij deed. Er is mij wel eens geantwoord: “maar dat is helemaal niet waar het betreffende nummer over gaat…. “. Sta ik dan weer met mijn goed gedrag. Dus dat laat ik bij een eventuele volgende ontmoeting waarschijnlijk beter achterwege…

Maar het maakt eigenlijk niet uit wat je in een liedje hoort. Waar de flarden tekst die je krijgt aangereikt je in jouw eigen gedachten en interpretatie mee naartoe nemen. Da’s het mooie van luisteren. Het is wat jij erin hoort en wat het met jou doet. Heerlijk… en dat hoef je dan ook aan niemand te verantwoorden. Dat is de vrijheid van luisteren. Dat is de schoonheid van luisteren. Dat is wat muziek met mij doet. Ik hoop ook met jou. (Wat leuk trouwens dat je weer luistert naar mijn muziekkeuze van deze week. Dank je wel daarvoor.)

Vandaag kies ik een klassieker uit de Nederlandse Kleinkunst. En vertolkt door een begrip in ditzelfde genre. Ik zou zo graag eens horen wat de tekst, de herinneringen en de muziek met jou doen. Geniet van Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Tot over 2 weken weer.

Luc Vaesen (Troubadour/Artiest)Efkes Luisteren (25 februari 2021)

- Door Artiest Luc Vaesen -

Met het voorjaar in de lucht schoot me van de week spontaan dit ‘Lente-tekstje’ te binnen. Ik heb het maar even opgeschreven en deel het graag met jullie. Herken je het gevoel? Misschien dat ik bij dit tekstje wel eens een muziekje schrijf. Dan hebben we er weer een ‘Lente-liedje’ bij.

Al is het maandenlang zo stil
En nachtenlang zo donker
Eindelijk is tie daar
Al is tie nog wat pril

Al is het maandenlang zo saai
Met alles wat niet kan
Eind’lijk voel ik weer die warmte
Op straat als ik op afstand zwaai

Vandaag alvast met een vrolijk lente-liedje van echte Vlaamse Troubadour: Jan de Wilde

Ik wens iedereen alvast een héééérlijk voorjaar. ;-)

Luc Vaesen (Troubadour/Artiest)

En al kan ik nog niet zingen
Of spelen over straat
Je voelt weer voor het eerst
Dat alles nog bestaat

Al komt er straks weer regen
En kouwe, gure wind
Dit is voor mij de dag
Dat de lente weer begint

Al is het maar voor even
Daar is tie dan de zon
Voor mij is dit dat dag
Dat de lente goed begon

*
*

Wat biedt Ledenservice ZuidZorg?

Ledenservice ZuidZorg is zelfstandige vereniging die voor en door haar leden is opgezet. Wij streven ernaar vanuit eigen kracht en visie de maatschappij mooier te maken.

Via onze diensten en informatie dragen wij bij aan de kwaliteit van het leven van onze leden en versterken zo nodig de zelfredzaamheid. Ledenservice ZuidZorg brengt leden samen om elkaar vooruit te helpen.